Det mesta växer i Chile. Och det lokala köket har fördel av en mängd utsökta skaldjur och lokalt producerade grödor. Det chilenska köket är resultatet av en mängd olika väl kombinerade kök, det indianska, spanska, franska, tyska, engelska och italienska.

Utbudet på skaldjur är rikt, det finns musslor, ostron, lax och havsabbore. Paila marina är en skaldjursgryta som finns i hela landet. Vidare är empanadas, små piroger fyllda med kött, ost eller skaldjur en lokal specialitet. Ytterliggare rätter är asado och parilladas vilket utgår från grillat kött. Färskt bröd, i en rad olika former serveras överallt, en stor mängd goda smörgåsar finns också att tillgå.

Locro, vilket är kött med potatis och grönsaker, eller charquican med grönsaker och torkad biff är exempel på recept som går långt tillbaka i tiden, från när Chile var en spansk koloni och man blandade spansk och kreolsk matlagning med traditionella indianrecept. I den traditionella matlagningen använder man mycket potatis, majs, pumpa, chili och bönor.

I efterättsväg så finns det t.ex. lokalt tillverkad italienskinspirerad glass, helado.

Även chilenskt vin är känt, också internationellt.