Olikt många andra länder i Asien så är det filippinska köket väldigt försiktigt med användandet av kryddor i sin matlagning. Amerikanska, kinesiska, malajiska och spanska influenser har alla lämnat sina spår i det lokala köket.

Skaldjur är populärt och man serverar dem grillade, kokta, stekta eller ångade tillsammans med kalamansi (citron), bagoong (en fiskpasta) eller vinäger. Man äter t.ex. krabba, hummer, räkor, ostron, tonfisk och olika färskvatten fiskar.

Lokala specialiteter är t.ex. lechon, vilket är rostad hel gris. Kare-kare är oxsvans serverad i en jordnötssås tillsammans med bagoong. Sinigang är kött eller fisk i en sur buljong.

På Filippinerna växer mycket frukt, mango, papaya, bananer, guavas och rambutans växer alla vilt.

Lokalt bryggd öl är populärt, San Miguel är känd tillsammans med Filippinsk rom.

I dessertväg finns t.ex. bibingka, vilket är pudding av ris, socker och kokosmjölk som bakas i lerugn och toppas med färska salta ankägg och macapuno vilket är en tjock sylt.