Det finska köket är nyttigt, mycket pga. råvaror som råg, korn och havre. Även bär som lingon, blåbär och hjortron har haft sin inverkan. Den finländska matlagningen kombinerar traditionell landsbyggds mat och haute cuisine med modern kokkonst.

Fisk och kött spelar en avgörande roll i den traditionella finska maten. Man äter t.ex. kalakukko, vilket är fiskpiroger gjorda på rågmjöl. Man äter också korv som på finska heter makkara. Man äter vidare även poronkäristys som är stekt ren.

Salt, fisk och potatis är traditionellt grundpelarna i det finska köket. Även gurka, tomat, jordgubbar, mjölk, smör, rågbröd och hapankorppu, vilket är torrt surbröd är populära.

En lokal specialitet är karjalanpiirakka, vilket är en karelsk pirog gjord på rågdeg med ris eller potatisfyllning, vilket kan ätas med äggröra. Vidare finns lohikeitto, som är laxsoppa, eller pyttipannu, vilket vanligen består av stekt potatis, korv, ägg och serveras med gurka eller rödbetor.

Finsk mat är milt kryddad. Salt lax är en populär fiskrätt i Finland, fisken lämnas över natten att torka i salt, sedan skärs den i tunna skivor och serveras med sås, kokt potatis och dill.

På sensommaren äter man kräftor som serveras med t.ex. vodka. Även lokalt öl tillverkas, t.ex. Karhu, Olvi och Lapin kulta. Koskenkorva är en lokal spritsort.