Genom historien har det holländska köket blivit utsatt för många influenser från andra kulturer, det tydligaste exemplet är från det indonesiska köket. Men det finns även influenser från länder som Surinam, Turkiet och olika länder i Nord Afrika.

Men man äter givetvis också europeisk mat och en typisk holländsk frukost består ofta utav bröd, holländsk ost, kött, korv, smör, sylt, honung och kokta ägg.

Till lunch äter man t.ex. omelette, ostpaj, sallad, bröd och olika sorters kallskuret. Fyllda pannkakor är också populärt, liksom lätt saltad sill.

Lokala specialiteter är t.ex. erwtensoep, vilket är en tjock ärtsoppa med rökt korv, bacon och bröd. Groentensoep är en klar soppa med grönsaker och köttbullar. Hutspot består utav potatis morötter och lök. Lekkerbekjes är stekt fisk.

Skaldjur är också populärt och man äter ostron, räkor, musslor, hummer och ål.

Favoritdesserten är pannekoeken, vilket är holländska pannkakor, våfflor med vispgrädde är också populärt liksom spekkoek vilket är smör, sockerkaka och indonesiska kryddor.

Kaffe, té, choklad och fruktjuice dricks vanligen till frukost. Den lokala spritsorten är Jenever, vilket är holländsk gin. Vidare finns t.ex. Bols, Bokma, Claeryn och De Kuyper. Amstel är ett känt öl som tillverkas lokalt. Holländsk likör som Curaçao och Triple sec är också populärt.