Det moderna isländska köket är baserat på lokala ingredienser, särskilt lamm och skaldjur. Man äter mycket kraftig mat som stekar, gräddiga såser och potatis, men också pasta och färska grönsaker.

Man har även influerats mycket av de skandinaviska och övriga europeiska köken. Den isländska laxen är en lokal delikatess, serverad på många olika sätt. En av de populäraste är gravlax, populärt är även rökt lax.

Islänningarna äter också mycket grönsaker som odlas i växthus. Lokala specialiteter är t.ex. hangikjot, vilket är rökt lamm, harðfiskur som är torkad fisk och även isländsk sill.

En väldigt speciell lokal rätt är hákarl, vilket är hajkött som begravts under marken i 3 månadet tills det ruttnat.

Vidare finns hummer, abborre, torsk, lax, och flundra i de isländska vattnen. Fisk bakas, saltas eller lagas vanligen i gryta tillsammans med vitlök och lök.

Man äter också fårtestiklar, fårskalle och andra delar av fåret som inälvor och mage.

Till efterrätt äter man t.ex. skyr, en smörkräm med grädde eller vilda bär. En annan lokal dessert är randalín, en kaka med lager av blåbärssylt.

I dryckesväg finns t.ex. brennivin, vilket är en variant på akvavit gjord av potatis. Man har också lokal tillverkning av vodka.