Det israeliska köket kan delas in i två delar, det ashkenaziska och sephardiska. Det förstnämnda härstammar från judiska immigranter från östra och västra europa och det andra från de israeler som har sitt ursprung i mellanöstern.

Den sephardiska maten är full av aromatiska kryddor och örter, mycket kryddigare än den askenaziska kokkonsten vilken är sötare.

Nuförtiden kombineras de två olika köken tillsammans med modern matlagning. Det israeliska köket har influenser från alla de olika platser där judar levt under historien, som Mellanöstern, Medelhavet, Spanien, Tyskland och Östeuropa.

Man äter t.ex. fylld kål, couscous, falafel och challa, vilket är ett sött, gyllenbrunt bröd.

Israel är känt för sin färska frukt och grönsaker. Jaffa apelsiner har länge varit en känd symbol för landet.

I det iraeliska köket använder man sig ofta av de judiska kostlagarna kosher. När maten är kosher så får man inte blanda kött och mjölkprodukter. Man äter inte heller fläskkött, kanin eller skaldjur.

Bageln har varit en del av det judiska köket i nästan 400 år. Man äter den t.ex. med färskost och lax. Knaydelach är dumplings, matzah ball soup är en soppa på kycklingbuljong med två eller tre knaydelach i sig.

Lokala specialiteter är t.ex. "israelisk sallad" som innehåller tomater och gurka skurna i små tärningar. Vidare äter man oliver, kikärtor, yoghurt och olivolja. Cholent är en långsamt tillagad gryta med bönor, nötkött, korn och ibland potatis. Blintz är en sorts tunn pannkaka som fylls, antingen med sötsaker eller t.ex. lök och potatis.

Honungsbaserade sötsaker är populära.

I dryckesväg finns t.ex. de lokala ölsorterna Maccabee, Goldstar och Nesher.