Det japanska köket är format av de fyra distinkta årstiderna och de olika regionerna. Det är ett kök som främst tillfredställer sinnena. Den japanska kokkonsten är baserad på smaken, olika matlagningstekniker och användandet av färska råvaror. Det japanska köket är ansett som ett av världens främsta kök, men vid sidan av sin elegans och enkelhet är den även en av världens mest hälsosamma kök, mycket pga. ingredienser som tofu, miso, grönt té, sushi och soba.

Traditionell japansk mat är dominerad av vitt ris, inte många måltider serveras utan det. Maten får sina namn efter hur många sidorätter, okazu, som gör riset sällskap.

I över 2000 år har ris varit den viktigaste ingrediensen i det Japanska köket.

Ett vanligt tillbehör till riset är t.ex. sashimi- rå fisk, eller grillat kött.

En traditionell japansk frukost består vanligen av miso soppa, ris och inlagda grönsaker.

Pga. sitt läge som önation äter man mycket mat från havet. Fisk, krabba, hummer, räkor, sjögräs och bläckfisk är vanligt och populärt. Man äter dock även mycket kött, biff och kyckling är vanligt förekommande i det japanska köket. Dessa äts råa, torkade, kokade, friterade, grillade och ångade.

Nudlar vilket har sitt ursprung i Kina har blivit en viktig del i den lokala matlagningen. Det finns två olika sorters nudlar; soba och udon. Soba är en tunn brun nudel som görs av bovetemjöl. Udon görs av vetemjöl och är en fetare vit nudel. Båda serveras vanligen i en soyasmakande fiskbuljong med olika grönsaker.

Ramen nudlar kommer också från Kina och görs på vetemjöl. Det serveras i en mängd olika soppor med t.ex. fisk eller fläskbuljong.

En japansk specialitet är gräshoppor, inago, och bilarver, hachinoko. Utöver det äts också salamander på sina platser.

Nabe är rätter som serveras i heta grytor, vanligen vid bordet. Typiska ingredienser är grönsaker som negi, vilket är japansk lök, och hakusai, kinesisk kål. Man använder även svamp, skaldjur och kött. Sukiyaki är en känd naberätt och består utav tunt skivat kött, grönsaker, svamp, tofu och nudlar vilket doppas i rått ägg innan de äts.

Lokala specialiteter är t.ex. Yakitori vilket är grillad kyckling på spett. Miso-soppa görs på misopasta, wakame-sjögräs och små bitar av tofu. Tempura är skaldjur, svamp eller andra ingredienser som doppas i tempurasmet och friteras. Tempura härstammar från portugiserna som introducerade det i Japan på 1500-talet. Okonomiyaki är en blandning av pizza och pannkaka. Olika ingredienser som skaldjur, grönsaker och kött blandas med degen och används som toppning.

Grönt té är överlägset den populäraste drycken bland japanerna. Saké, risvin, serveras varmt eller kallt beroende på säsong. Shochu är en stark aquavit. Japanskt vin finns också liksom lokalt tillverkat öl som Asahi, Kirin, Sapporo och Suntory.

De finns inga sötsaker i den västerländska bemärkelsen att finna i den traditionella japanska matlagningen. Istället avslutas måltiden med färsk frukt. Japanska sötsaker finns dock t.ex. mizu yokan vilket är en sorts böngelé. Kanten är en gelé gjord av sjögräs.

Se även Matreportage från Tokyo.