Det nicaraguanska köket går tillbaka till den precolumbianska eran med traditionella rätter som gallopinto, vilket är stekt ris med pinto bönor, och olika majsrätter. Basvaran i den nicaraguanska matlagningen är majs. Man använder den i drycker och i olika maträtter. Man använder också mycket tropiska ingredienser och även mer västerländska som tomater, lök, vitlök, mjöl, ris, apelsiner, senap, majonnäs mjölk, ost, vanilj och kanel. Men det som gör den nicaraguanska maten unik är de lokala ingredienserna som mango, papaya, tamarind, bananer, avokado, yucca, koriander och oregano.

Plaintains används i mycket av matlagningen, och man äter mycket soppa, tortillas och skaldjur.

Man äter också en del i utlänningars ögon märkligt kött som mage, hjärna, testiklar, skinn, hovar och blod. Även ytterst lokala specialiteter som sköldpaddsägg, ödlor och boaormar finns på menyn.

Lokal öl finns att få tag på, fruktdrycker och tropisk fruktjuice finns och är ytterst välsmakande.