Det nya zeeländska köket är karaktäriserat av sin fräschör och sin variation. Det lokala köket är inspirerat av både det Europeiska, Asiatiska och Polynesiska köken, och även av den inhemska befolkningen Maorierna. Traditionella rätter är t.ex. lamm, fläskkött, lax, kräftor, hummer, ostron, musslor och tuatua och pipi, vilket är lokala skaldjur. Vidare finns sötpotatis, kiwifrukt, tamarillo, feijoa och den kända pavlovatårtan, en lätt marängtårta, vilken är nationaldesserten som man träter med grannen Australien om.

De nya zeeländska vinerna är kända runtom i världen och man har tio vinproducerande regioner på Nya Zeeland.

Populärt på sommaren är att grilla ute, särskilt populärt är att grilla nötkött, lamm och skaldjur. En Maorisk specialitet är hangi, vilket är en grop fylld med glödande stenar där man tillagar kött eller fisk tillsammans med grönsaker.

Det nya zeeländska köket skulle inte heller vara komplett utan det traditionella fish and chipsen som serveras inslaget i tidningspapper.

Andra lokala specialiteter är t.ex. colonial goose, vilket är grillat lamm. Lamingtons är en sorts sockerkaka som toppas med chokladglasyr eller jordgubbssylt och sedan täcks med kokos.