Det qatariska köket speglar på många sätt maten från andra kulturer, främst grannländernas, samt Indien och Pakistan. Många sorters fisk och skaldjur finns att tillgå i landet, t.ex. hummer, krabba, räkor, tonfisk, kungsfisk, havsaborre och rödspetta. Lamm och får är favoritköttet. Mjölk från kor eller getter används oftast för att göra laban (yoghurt) eller labneh (färsk ost), Även ris och krossat vete, bulghur, används i många rätter.

Lokala specialiteter är t.ex. showarma som består av grillat kryddat lammkött eller kyckling som blandas med sallad och tahini i ett arabiskt bröd. Hummus är en pasta gjord utav kikärtor och sesamfrön. Tabbouleh består utav hackad persilja, mynta och krossad vete. Wara enab är vinbladdolmar fyllda med ris.

Man äter också skaldjur tillsammans med ris.

Några favoritdesserter är en brödpudding som heter umm ali, en söt ostkaka med gräddtopping kallas esh asaraya. Pudding med rosenvatten och pistagenötter heter mehalabiya.