Det rwandiska köket är varken kryddigt eller hett. Människor äter enkla måltider gjorda av lokalt odlade råvaror. Man äter främst sötpotatis, bönor, majs, ärtor, hirs och frukt

En traditionell frukost består utav sötpotatis och gröt, vilket är en blandning av hirs, majs och mjölk. Till lunch äter man kokta bönor, bananer, sötpotatis eller cassava.

Kött är populärt och man äter främst nötkött och kyckling, fisk finns att tillgå runt sjöarna i landet.

Lokala specialiteter är t.ex. umutsima, vilket är en rätt gjord av cassava och majs. Isombe består utav cassavablad tillsammans med aubergine och spenat. Mizuzu; stekta plantains är en vanlig och populär rätt i landet. Tropiska frukter som avokado, banan, mango och papaya växer i överflöd i landet.

I dryckesväg finns öl tillverkat lokalt som är populärt bland rwandiska män. Ikigaga är en lokalt bryggd dryck som görs av torkad durra tillsammans med urwara, vilket utvinns ur plantains.