Ryssland är ett nordligt land med en lång, kall vinter. Maten måste vara energirik och ge värme under vintertiden. Så de viktiga delarna i det ryska köket är potatis, bröd, ägg, kött och smör.

Andra viktiga ingredienser i landet är kål, mjölk, gräddfil, kvark, svamp, flott, gurka, tomater, äpplen, bär, honung, socker, salt, vitlök och lök. Även olika spannmål som råg, havre, korn, hirs och vete är vanliga och används till bröd och pajer.

I Ryssland serveras soppa som förrätt till middagar, en typisk rysk soppa är schi, vilken består utav kål och surkål. Borsch är en soppa gjord på rödbetor och kål. Rassolnik är en soppa med inlagda gurkor.

Bröd och bakverk är också mycket viktiga, blinier är små boveteplättar som kan serveras med gräddfil, kaviar och lök. Man äter också ostkakor och kryddiga kakor samt pajer gjorda av surdeg.

Det ryska köket har ett stort utbud av kötträtter, vanligast är nötkött, fläskkött, får, fågel och vilt kött, till detta serverar man oftast grönsaker, nudlar och mat gjord på sädesslag. Populära rätter är biff stroganoff, fläskkotletter, gulasch och gås med äpplen. Pelmini är små köttpajer från Sibirien som kokas i buljong.

Fisk är också populärt i landet och man äter t.ex. torsk, stör och lax, detta brukar serveras med potatis och kokt bovete.

Man använder ofta kryddor som dill, persilja, selleri, peppar, kanel, kardemumma och nejlikor för att smaksätta maten.

I dryckesväg finns den mycket kända ryska vodkan, gjord på ryskt vete. Moskovskaya och Stolichnaya är två populära och kända rätter. Kvass är en svagdricka gjord på brunt bröd eller rågmjöl.