Det uruguayanska köket är till stor del baserat på ett av landets största tillgångar, nämligen boskap. Landets befolkning konsumerar troligen mer nötkött än något annat land i hela världen.

Nötkött och lamm är vanligast. Köttet steks, grillas, rostas, röks, stuvas och görs till korvar. Man äter även ost, ägg och bröd.

Landets nationalrätt är churrasco vilket föga förvånande är grillat kött. Parrillada är en annan av landets populäraste rätter och består även den utav biff. Chivitos är biffsmörgåsar som toppas med ägg, bacon, ost, sallad och tomater. Puchero är en köttgryta som anses vara en delikatess. Man har även mycket spansk och italiensk mat, t.ex. pasta, lasagne och pizza är ytterst populära i Uruguay. Club Sandwich och kryddiga korvar är även de väldigt populära.

Uruguay har även ett stort utbud av fisk och skaldjur som musslor, salt och sötvattensfiskar.

I dryckesväg är té vanligt förekommande och konsumeras i stora kvantiteter. Clericó är en dryck som innehåller vitt vin och fruktjuice. Även den lokala ölen är bra.

Till efterrätt äter man t.ex. chaja, vilket är en sockerkaka fylld med sylt och grädde. Dulce de leche är en karamellsås som används i desserter med rån. Citronpaj är en annan populär dessert.