Amerikanska frukost är särskilt känt för sina specialiteter som pannkakor eller våfflor tillsammans med lönnsirap. Man har också många olika sätt att föredra sina ägg, beslutet om det ska vara "overeasy" eller "sunny side up" kan förvirra den mest förhärdade globetrotter.

Regionala specialiteter i landet sträcker sig från spanska och mexikanska smaker i sydväst, till kreolska, franska och "soul food" i den djupa södern. I Texas äter man gärna tex-mex och i New england är skaldjur som Maine-hummern ytterst populärt.

Maten som härstammar från den amerikanska urbefolkningen indianderna varierar från t.ex. olika sorters bröd till soppor och olika sallader. Kolonisatörerna från Europa tog med sig sina egna kulinariska traditioner hemifrån, likaså gjorde alla immigranter som efterhand flyttade till landet, och Amerika har pga. detta blivit en smältdegel med mat från kulturer över hela världen. Italienska, grekiska, spanska och kinesiska immigranter har tagit med sig smaker från sina hemländer som sedermera intergrerats i den amerikanska matkulturen och gjort den till vad den är idag.

Den amerikanska maten härstammar alltså främst från andra länder, kända amerikanska rätter som äppelpaj, pizza, hamburgare och olika redda soppor har alla sitt ursprung från Europa. Burritos, tacos, enchiladas är traditionella mexikanska maträtter. Men genom åren har amerikanska kockar tagit många av dessa rätter och förändrat dem till de genuint amerikanska som många ser dem idag.

Hamburgaren är förmodligen den mest kända delen av det amerikanska köket, härstammande från först Ryssland och sedan Tyskland kom den till New York på 1800-talet och har sedan dess utvecklats till det den är idag. Pga. Storleken på landet Amerika så syns de regionala skillnaderna tydligt, på östkusten t.ex. äter man gärna fisk och skaldjur i mycket större utsträckning än i mellanvästern där man föredrar majs och nötkött. Dock har transporternas förbättring krympt avståndet och skillnaderna på senare år men man förknippar fortfarande t.ex. Omaha med stek och hummer med Boston.

På de flesta Nordamerikanska matbord så håller sig dock kalkonen fast när det varje år firas thanksgiving över hela landet. I bara Usa konsumeras fyrtio miljoner kalkoner enbart över thanksgiving helgen. Kalkonen serveras vanligen tillsammans med sås och fyllning, tillbehören varierar sedan över landet, på östkusten äter man t.ex. ostronfyllning medans södern har majsbröd i sin. Tranbärssåsen görs av färska eller frusna bär och serveras tillsammans med sötpotatis, smör, grönsaker, sallader, pickles och olika sorters bröd. Till dessert äter man ofta en traditionell pumpapaj med vispgrädde.

I den amerikanska södern äter man ibland mat som kallas soul food, den härstammar från de svarta som skapat sitt eget lokala kök. Specialiteter är t.ex. cornbread, ett slags majsbröd. Stekt och friterad kyckling är populärt. Grits är majs som mals och sedan kokas precis som man gör med ris och sedan serveras med salt, ost, bacon och smör. Gravy är sås som serveras till olika rätter. Hash browns är små potatiskakor som knapersteks.

Den amerikanska matindustrin har blivit känd över världen för sina snabbmatskedjor som t.ex. McDonald's, Burger King och Kentucky Fried Chicken. Amerikansk glass finns i många olika smaker och former även utanför Usa. Kakor, muffins och bagels har även de tagit en stor plats på den internationella snabbmats marknaden.

Populära amerikanska maträtter är t.ex. köttfärslimpa och tuna casserole vilket består utav tonfisk, grädde och spaghetti som gratineras i ugnen.

Öl är den populäraste och mest spridda drycken i landet och serveras iskall, kända sorter är t.ex. Budweiser och Miller. Soda pops, Coca Cola, Mountain Dew, Pepsi, Kool Aid, Sprite, Snapple, Root beer alla dessa är basvaror i amerikas flytande diet, lika varierade som landet själv speglar de befolkningen vars törst de släcker. Även internationellt finns de flesta sorterna att få tag på. Också vin, främst kaliforniska är populära i både Usa och övriga världen. Bourbon är en sorts amerikansk whisky. Bourbon började produceras i Bourbon county i Kentucky och därifrån härstammar dess namn. Bourbon lagras i ekfat och görs på mäsk som består till hälften av majs. Kända sorter är t.ex. Jim Beam och Southern Comfort.


Bookmark and Share