Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Albanien

Historiskt så har Albanien varit under utländsk inverkan från många olika håll, från greker och romare till mer nyligen det ottomanska riket.

Albansk mat har kraftigt påverkats av detta, liksom av dess grannar, många av de albanska rätterna är varianter på medelhavsmat och mat från mellanöstern som t.ex. Qofte (köttbullar) eller dolma (fyllda vinblad) och även baklava. Grekiskinspirerade fyllda grönsaker som paprikor är ganska vanliga liksom turkisk inspirerade köttpajer.

Det albanska köket avspeglar mat och dryck från hela Balkan. Man äter även mycket bröd, det albanska ordet bukë som betyder bröd är synonymt med måltid. Albanien har också ett stort utbud av säsongsbetonad frukt, som druvor, körbär, fikon, vattenmeloner och persikor. Man äter föredrar även lamm framför nöt och gris.

Det osmanska styret som varade fram till 1912 påverkade kraftigt den albanska kulturen och dess vardagsliv.

Den albanska huvudstaden Tirana är den enda huvudstaden i hela Europa som inte har Mcdonald's.

Det finns rätter från hela Albanien representerade i det albanska köket, många är typiska för regionen, men även lokala specialiteter som t.ex.

I albanien är lunchen dagens viktigaste mål och där förekommer ofta en sallad av färska grönsaker. Även efterätter är vanliga och har sitt ursprung i regionen.

Man brygger också eget öl och vin och nationaldrycken är raki, en klar färglös konjak gjord av druvor, Albanien producerar också en prisbelönt konjak som heter Skanderbeg efter en albansk folkhjälte.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com