Den traditionella algeriska maten speglar historiska influenserna från de berbiska, arabiska, turkiska och franska köken. Den kan både vara mild och väldigt kryddstark, då många kryddor används, som t.ex. kummin, koriander, paprikapulver, kanel, mynta och fänkål.

Grytor som shakshuka med grönsaker, och tangine, med lamm eller kyckling är populär vardagsmat. Kötträtter är ofta lagade med någon av de många olika frukter som växer i de odlingsbara delarna av Algeriet. Socker och honung används ibland för att ge rätter en sötsur smak.

Precis som i resten av nordafrika och mellanöstern dricker man mycket té och sött kaffe.

Den traditionella nomadmaten är baserad på cous-cous och får eller getkött. Man äter också t.ex. torkade fikon och hårdost som håller länge i hettan, och platta bröd som görs över eld.

Soppa är den traditionella förrätten i algeriska måltider. Algeriska måltider består vanligen av soppa som är den traditionella förrätten och grillat kött, vanligen lamm, biff eller fisk till huvudrätt och färsk frukt som avslutning på måltiden.