Armenien är ett av de äldsta länderna i världen. Genom åren har armenien styrts av både araber, turkar, greker, mongoler, perser och ryssar.

Allt detta har påverkat hur den armeniska maten utvecklats.

Detta har medfört att armenisk mat räknas till en av de rikaste och
mest utarbetade matkulturerna i världen.

Traditionella armeniska recept har också skapats i förhållande till dess geografiska läge, med maten tillredd så att den skall hålla i de kalla torra vintrarna i regionen.

Mycket olika frukter och grönsaker växer också i armenien, variationen är slående, från aprikoser och persikor, vilka båda härstammar från Armenien?, till körsbär, äpplen, druvor, apelsiner citroner, gurkor, meloner.

Kryddorna inkluderar t.ex. kanel, kardemumma, kummin, timjan, rosmarin, persilja och sallad och spenat, även vilt ris och vete växer ungefär som det gjorde för 15000 år sedan när människan började använda dem.

Den populäraste armeniska maträtten heter khorovatz, och är grillat marinerat kött. Khorovatz inkluderar också grillad äggplanta, potatis, hela lökar och paprikor.

Det mest populära khorovatz är gris, andra är t.ex. kyckling som grillas hel eller delat i fyra.

Den mest populära fisken är ångad Ishkhan vars namn betyder prins, som lagas av forell.