Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Australien

Det Australiska köket är idag en blandning av mat från hela världen. Från skaldjur till kängurukött. En mix av totalt olika etniska traditioner, t.ex. asiatiska influenser med citrongräs, koriander, kardemumma och chili som blandas med europeiska rätter. I det varierade australiensiska klimatet växer allt från citroner, druvor, meloner tomater till äpplen, körsbär och mandlar. I vattnet omkring finns t.ex. ostron, tonfisk, och hummer och musslor.

Aboriginerna har använt Australiens naturliga mat tillgångar under de senaste 40000 åren, bushmat inkluderar t.ex. tangyfrukt från regnskogen, aromatiska örter från regnskogarna, bushtomater från öknen, macadamianötter, och ett smakrikt viltkött från kängurus och emus. Beroende på turismen så har inhemska kockar skapat regionala menyer i de olika delarna av australien, ett stort utbud av inhemska viner finns också att tillgå.

Australiensiska specialiteter är t.ex. damper, ett traditionellt australiensiskt bröd utan jäst, som vanligen lagas över eld. Vidare finns Lamingtons, en choklad toppad kub av sockerkaka som rullas i kokos, och serveras med vispgrädde till afternoontea. Kakan är uppkallad efter Lady Lamington, frun till guvernören av Queensland 1896 till 1901.

Både Australien och Nya Zeeland gör anspråk på att ha pavlovatårtan som sin nationalrätt, det är en tårta med vispad grädde och jordgubbar passionsfrukt och kiwi, tårtan är uppkallad efter den kända ryska balettdanserskan Anna Pavlova.

Se även Matreportage från Sydney.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com