Det azeriska köket kominberar de turkiska och centralasiatiska köken.

Traditionell mat i Azerbaijan inkluderar bröd, pannkakor och tjocka soppor. Plov, en pilaff gjord på ris med kött eller fisk, grönsaker och kryddor. En söt variant innehåller ofta torkade aprikoser och russin, vilka stundtals också används för att smaksätta recept med kött. Vissa sorters Plov använder kyckling och innehåller kastanjer.

Kryddat kött förekommer ofta i det azeriska köket. Grillspett av lamm eller köttfärs är populära, liksom auberginer eller vinblandsdolmar fyllda med köttfärs och ris.

Grönsaker som aubergine och tomat läggs ofta in i lag. Baklavas och halvas äts ofta till efterätt. I Azerbaijan växer frukter som äpplen, körsbär, vindruvor, meloner, hallon, plommon och persikor. Man använder också en hel del yoghurt i matlagningen, liksom kurut, en form av keso.

Man dricker också vanligen sött svart kaffe och mineralvatten

Kaviar från det kaspiska havet finns också, som kommer från fisken stör, som man tycker om att äta både rökt och färsk.