Belgien gränsar till Frankrike, och har influerats mycket av de franska köket, baserat på viltkött och skaldjur. Varje region i Belgien har sin egen specialrätt. Smör, grädde, öl och vin används i stor mängd i den belgiska matlagningen. Belgisk choklad, våfflor och pommes frites, gärna serverat med majonnäs, är världsberömt.

Inhemska specialiteter inkluderar jambon d'ardenne, vilket är skinka från dalarna i Ardennerna, och boudin de liège, en saftig korv blandad med örter. Vidare finns tomates aux crevettes, tomater fyllda med små nordsjöräkor, och lätt hemlagad majonnäs. I maj och juni finns den lokala delikatessen belgisk sparris att få tag på.

Vidare finns den kända brysselkålen, en tradition i Bryssel är att koka den i lokalt öl.
Belgarna äter också mycket potatis, pommes frites sägs härstamma härifrån och de friteras två gånger och serveras vanligen med hemlagad majonnäs.

De belgiska skaldjuren är färska och utsökta, moules, musslor är en specialitet, serverade kokta i vin med lök, selleri och persilja får du en lokal rätt, moules marinìeres. De belgiska zeeland musslorna har en närmast fanatisk grupp lokala anhängare.
Också hummer, ål och kräftor äts av belgarna.

I dryckesväg finns det lokalt öl som har gjort sig känt, som ölen lambic, som görs av vete och korn. Vidare finns t.ex. öl smaksatt med frukt.

Den belgiska chokladen är världsberömd, 1912 skapade ett belgiskt konditori en "pralin", en fylld chokladbit. Sedan dess har den belgiska chokladen varit känd för sin goda smak och sin exklusivitet.