Den Beninsiska maten är baserad på, yams, cassava, majs, bönor och ris. Gari är en pasta gjord utav cassava, djenkoume är en annan, gjord av majs, tomater och röd palmolja. I norra Benin äter man couscous, med t.ex. smakrika såser och grytor.

En lokal specialitet är ago galin, gjord av skaldjur, tomater, lök och den lokala starka såsen pilipili. En annan lokal sås som äts mycket är lamounou dessi, gjord av fisk, rökta räkor, grönsaker och chili. Grillspett är en annan vanlig maträtt, liksom yams och plantains, ett slags bananer, som antingen kokas eller friteras som chips.

Man äter också mycket fisk och kyckling, och de steks vanligen i palm eller jordnötsolja. Annat kött man äter är get, hare, nöt och bushråtta. Ris, bönor och couscous är också vanligt förekommande. Färsk frukt som växer och äts är t.ex. apelsiner, bananer, ananas och mango.

I dryckesväg finns mineralvatten som tappas i en sjö i Possotomé, även fizzi, en lokal dryck finns, och la béninoise, flag och castel, vilka är lokala ölsorter. Vidare finns sodabi, sprit gjort på palmvin. Tchocoutou är ett tjockt lokalt öl, tillverkat i norra Benin.