Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Bhutan

Bhutan är ett litet bergsland som ligger inbäddat i Himalaya. Dess kök är varierat och spännande. Nordindisk mat blandas med chili från Tibet och lokala recept. Bhutaneserna äter bland annat yak-kött, men också en helt vegetarisk rätt gjord av ost och chili, ema datshi. Bhutaneserna tycker mycket om chili, som växer lokalt, tillsammans med andra kryddor, grönsaker och frukter. Dessa tillagas tillsammans med nöt, kyckling, fläsk eller torkad yak.

En annan viktig del av det Bhutanesiska köket är ris. 5 kilo ris i veckan är den normala konsumtionen. I städerna äter man det vita riset, men på landsbygden äts ett rött ris.En lokal risdelikatess är desi, en mix av vitt ris, smör, socker, russin och saffran. Vidare finns zow, som är stekt ris blandat med socker, smör och ibland oljefrön.

I de östra delarna av Bhutan är basdieten puta, vilket är vete nudlar. I de södra delarna äter man t.ex. Thukpa, som är en gröt man brukar äta till frukost.

Yak kött är det vanligaste köttet, ingen del av djuret går till spillo utan man gör ost av mjölken och även skinnet steks och används som drinktilltugg.Lokala specialiteter är t.ex. pa, en curry, där stora köttbitar blandas med grönsaker och chili och kokas länge. Zhasonpa görs på samma sätt, men istället för biff så använder man kyckling.

I dryckesväg finns suja, vilket är ett té med smör, eller ara, ett lokalt tillverkat vin. Ara görs av lokala råvaror, som t.ex. ris eller vete. Vid traditionella festligheter så värmer man smör och ägg, och avslutar med att hälla ara över kreationen.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com