Det lokala köket i Bosnien & Herzegovina är starkt influerat av dess grannar på Balkan. Man använder oftast inga kryddor, och gör man det så är det väldigt lite. För det mesta används bara chili och en speciell blandning av torkade grönsaker, kallad vegeta.

De flesta rätterna är lätta då de kokas i mycket vatten. Man använder mycket grönsaker, frukter och mjölkprodukter, spenat, tomater, torkade och färska bönor, lök, morötter, plommon, paprika och grädde kallad pavlaka.

Traditionell mat är bröd, soppor, grytor, grillspett, cevapici, vilket är avlånga köttfärsbiffar, dolma och sarma, som är fyllda vinblad, och fyllda paprikor. Till förrätten, meza, kan man få t.ex. kallskuret, som olika sorters starka korvar, torkat och rökt kött, oliver, saltgurka och fetaost. Pajer, med t.ex. spenat, ost och kött är populärt. Surkål, tomat och löksallad och yoghurt serveras ofta som tillbehör i det bosniska köket.

Till dessert äter man t.ex. baklava, äppelkaka eller pannkakor. Kaffet ska vara sött och starkt, vin och öl produceras lokalt.