Brasilien, den multietniska jätten i Sydamerika är ett land med många kontraster. Då är det inte konstigt att det lokala köket är en samling av unika recept, som personer i ena sidan av landet kanske inte ens har hört talas om.

Brasiliens befolkning är en blandning av infödda indianer, portugiser, afrikaner, italienare, spanjorer, tyskar, syrianer, libaneser och asiater. Detta har skapat ett kök som tydligt behåller de regionala skillnaderna. Italienarna förde pastan med sig, sushi sprider sig allt mer, och dendé-olja, gjord på palmträd, som används främst i nordöstra Brasilien, kom med de afrikanska slavarna.

En traditionell brasiliansk middag kretsar alltid kring någon form av kött eller fisk, oftast grillad. Till detta serverar man ofta ris eller potatis, grönsaker och någon sås eller salsa. När man grillar, vänder man bara köttet i salt och grillar det sedan över svag eld.

Lokala specialiteter är t.ex. den brasilianska nationalrätten feijoada, som är en blandning av svarta bönor, fläskkött, och farofamjöl, som är gjort på växten maniok, en rotknöl. Bönorna, feijão, uppträder dagligen i många former och färger på de brasilianska middagsborden.

Andra lokala rätter är carno do sol, vilket är torkat saltat kött som grillas och serveras tillsammans med cassava och ris. Vidare finns Salgados, små pirogliknande delikatesser fyllda med ost, kött eller grönsaker. Från havet finns ostron och langust, som är en blandning av havskräfta och hummer, vilken ofta serveras grillad med ris och salsa.