Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Bulgarien

Bulgarien är ett relativt gammalt land. Det bildades på 600-talet e.kr. Från då fram till 1700-talet åt bulgarerna samma som övriga européer i regel åt, kött, fisk, bröd, färsk frukt och grönsaker. Men under 17 och 1800-talet så förändrades det och bulgarerna började utveckla sitt kök i en egen riktning.

Man äter mycket fläsk, nöt, lamm, kyckling och fisk. Det bulgariska köket har växt fram ur en rikedom i kulinariska traditioner, både inhemska och utländska kombinerat på ett sätt som är unikt bulgariskt.

Den täta kontakten med Grekland och Turkiet har hjälpt till att forma ett smakrikt och exotiskt kök.

Man äter färska grönsaker, frukter, grillat kött serverat med pikanta såser, vegetarisk mat, en lokal specialitet är banitsa, ostpaj, och den kända bulgariska yoghurten. Vidare finns sarmi, vilket är vinblad eller kålblad fyllda med köttfärs, ris och kryddor.

Man äter också moussaka och baklavas. Bulgarer gillar även sallad, det och en rakiya, vilket är lokalt tillverkad sprit gjord på druvor eller plommon, är en vanlig förrätt i Bulgarien. En av Bulgariens nationalrätter är karvarma, som är en gryta med tärnat kött och grönsaker som fått koka länge.

Bulgarisk mat lagas ofta väldigt långsamt, man låter maten puttra, koka eller grillas länge.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com