Burkina faso är ett multietniskt land huvudsakligen beroende av sitt jordbruk. Pga. ett väldigt torrt klimat så är det svårt att odla.

Basingredienserna i det burkinska köket är durra, majs, nötter, potatis och yam. Det finns många populära rätter innehållande sås, som t.ex. ris med sås, biff och aubergine med sås. Lokala grönsaker och jordgubbar finns under vissa perioder på året.

Lokala specialiteter inkluderar brochettes, kött lagat på ett spett, och kyckling rätter. Såserna är en viktig del i det burkinska köket, t.ex. riz gras, vilket är ris blanda med grönsakssås, kött och olja. Vidare finns sauce gombo, som är en kletig ockra baserad gryta. Såser serveras ofta med tô. vilket är en gröt gjord på majs och andra lokala råvaror. Afrikanska buljongtärningar görs av néré frön, som används för att smaksätta såser till tô eller ris.

I dryckesväg finns dôlo, vilket är ett öl bryggt på lokala råvaror, det finns även bissap, som är en rödaktig dryck gjord av hibiskusblommor. Zoomkoom är en populär alkoholfri dryck, som görs av mjöl och vatten, smaksatt med ingefära, citron och socker.