Burma ligger inklämt mellan Indien och Kina, och i öster ligger Thailand. Burma har insupit matkulturen från sina grannar, kombinerandes de tre länderna i en spännande blandning som curryrätter och vetenudlar, kikärtor och torkade räkor, stekt vitlök och kokosmjölk. En unik del i det burmesiska köket är lephet eller lap pat. Det är en ovanlig ingrediens gjord genom att man syrar gröna té blad. Lephet används i t.ex. sallader. I Burma använder man också sina egna unika matlagningstekniker.

I de olika delarna av Burma äter man olika saker, skaldjur används vid kusten, medans landdjur används i städerna. Kött och fläsk undviks av många buddhister och muslimer. Vegetariska rätter är vanliga.

Basvaran i det burmesiska köket är ris, som serveras med milda grytor, gjorda av grönsaker, kyckling, fisk eller skaldjur. Ngapi, en stark, salt pasta, gjord av syrad fisk eller räkor används för att smaksätta många rätter. Mohinga är en annan populär rätt, där man kombinerar risnudlar och en gul fisksoppa. Ytterliggare en favorit är thok, vilket är frukt och grönsakssallad, magyi-yewt thok är gjord av tamarindblad och shauk-thi thok är gjord av pomelos, en grapefruktliknande frukt.