I det burundiska köket är bönor en basvara, många människor äter bönor minst en gång om dagen. Nyligen har ris också blivit en del av den dagliga dieten. Andra vanliga ingredienser är t.ex. plantains, vilket är en sorts bananer. Vidare finns sötpotatis, cassava, ärtor och majs. Till snacks äter man nötter, sockerrör och frukt.

Man äter kött några få gånger i månaden pga. dels att folk oftast inte har råd med kött mer än så, men också för att de som har boskap inte gärna vill slakta dem pga. att de ses som en statussymbol.

I dryckesväg finns urwarwa, vilket är hemgjort bananvin. Det finns även de lokala ölsorterna primus och impeke, gjort på lokala råvaror. Invandrare från Sydasien har introducerat riset, chappattis och välkryddade maträtter. Den mesta maten i Burundi kokas, stuvas eller grillas över öppen eld.

En lokal specialitet är bananer med bönor, vilket lagas av kidneybönor och plantains, med palmolja, lök och stark peppar.