Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Colombia

Det colombianska köket har mycket gemensamt med både det Latinamerikanska och det Karibiska. Man har inspirerats mycket av de brasilianska och peruanska köken. Colombianerna äter mycket kyckling, fläsk, potatis, ris, bönor och soppa.

Lokala specialiteter är t.ex. ajiaco, potatissoppa, hormiga culona, som består av stekta myror, och lechona, hela spädgris, grillad och fylld med ris.

Det växer en mängd frukter i Colombia, många av dessa är relativt okända i övriga delar av världen som t.ex. zapote, lulo, curuba, mamoncillo, uchuva, feijoa, guama, trädtomat och pitahaya. Bananblad är väldigt vanliga i colombiansk mat, med rätter som quesillos, vilket är ost i bananblad.

En annan lokal specialitet är bandeja paisa, som är en colombiansk favorit. Den består av ett stort fat med plantains, ris, grillat kött, plantainchips, ett stekt ägg och röda bönor.

Ytterliggare en vanlig rätt är guineo, som görs på gröna bananer. Vidare finns arepas, som är majspannkakor och olika saker från havet, t.ex. hummer från den karibiska kusten.

Vid kusten äter man också mycket kryddig mat, med fisk och skaldjur som bas, kokosnötsris är ett vanligt tillbehör

I dryckesväg finns t.ex. aguapanela, som görs på sockerlag och limejuice. Canelazo är en rombaserad drink. Det finns även ett stort utbud av lokalt producerad sprit.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com