Costa ricansk mat är en spännande blandning, med delar av kulinariska traditioner från Afrika, Italien, Frankrike, China och Spanien. Dessas inflytande kombinerat med traditionella grödor som ris, majs och bönor, och cassava, sötpotatis, koriander, saffran, persilja, oregano, timjan.

En traditionell Costa ricansk måltid är gallo pinto, vilket är svarta bönor med ris kryddade med koriander. Till frukost serveras man gallo pinto med lök, peppar, stekta ägg, gräddfil och majstortillas. Casado är en annan rätt som består av vitt ris och svarta eller röda bönor med fläsk, biff eller kyckling. Detta serveras med lite sallad och stekta plantains. Vidare finns papas con chorizo, som är chorizokorv med potatis, och arroz, som är en rätt med stekt ris, med kyckling eller räkor.

En lokal soppa är sopa negra, som görs på bönor. Grillat fläskkött är en bas maträtt. Fläsk och kyckling grillas ofta över kaffeved för en saftig, rökig smak. Färska skaldjur är vanligt, som räkor och hummer, havsabbore, svärdfisk, dorado och många fler.

I dessertväg finns t.ex. queque seco, vilket är en apelsinkaka och tres leches, en rispudding.

Man dricker t.ex. horchata, vilket är en ris och kaneldryck, pinolillo, som är en majs och kakaodryck och det lokala ölet Bavaria. Det finns även lokal sprit som heter guaro. Kaffe är även mycket populärt.