Den cypriotiska maten är nära besläktad med den grekiska, men öns unika position mellan Europa, Afrika och Mellanöstern har medfört en exotisk dimension som har gjort den ytterst varierad och smakrik, betonande de färska lokala ingredienserna, örter och kryddor och användandet av naturlig olivolja.

På Cypern äter man t.ex. mezedes, vilket är meze bestående av så många som 30 olika små maträtter, från såser till grönsaker och en lång rad av kött och fiskrätter.

Lokala specialiteter är t.ex. loukanika, vilket är koriander-kryddade korvar i rödvin som röks. Vidare finns koupepia, vinblad fyllda med köttfärs och ris. Lountza är rökt fläskkött, ofta serverad på smörgåsar med halloumi, en lokal ost som oftast grillas. Ytterliggare en lokal specialitet är t.ex. kleftiko, vilket är bitar av lamm som tillagas i lerugn och kryddas med lagerblad.


Från havet kommer calamaris, bläckfisk i rödvin och sea bass. Vanliga grönsaksrätter är potatis i olivolja och persilja, zucchini och sparris.

Inspirerat av grekisk tzatsiki finns talatouri, en kall mint och gurkyoghurt med vitlök. Horiatiki salta, är en sallad ned tomater, sallad, paprika, fetaost, gröna oliver och lokala kryddor. Man äter även moussaka och souvlaki, traditionella grekiska rätter.

Cypriotiska desserter består ofta av färsk frukt serverad som den är, eller loukoumades, vilket är cypriotiska donuts, med honungssirap.

Cyperns turbulenta historia har gjort landet självförsörjande, man producerar allt från vete till ost själva. På ön växer också fikon, bönor, kikärtor, örter, oliver, dadlar, mandlar och andra nötter.


Till måltiderna dricker man lokala viner, som är kända internationellt för att vara väldigt bra.