Det danska köket liknar de övriga skandinaviska och det nordtyska. Maten är kraftig och fet, dominerad av kolhydrater, kött och fisk. Man äter mycket mat med historiska anor i Danmark, som t.ex. øllebrød, som görs av rågbröd, socker och alkoholfri öl. Vidare finns traditionell ärtsoppa, och æbleflæsk, vilket är fläskkött i skivor tillsammans med äpplen stekta i fett.

De danska smørrebrøden, är landgångsliknande smörgåsar som består av rågbröd, med t.ex. skivat kött, ost, räkor, kyckling, ål, leverpastej och sill. Smörrebröden finns i 100-tals varianter. Populära varianter är t.ex. friterade och kokta rödspättafiléer med räkor och kaviar eller kycklingbröst med currymajonnäs och knaperstekt bacon.

Andra kända danska specialiteter är de smörrika danska wienerbröden, som smaksatta med vanilj eller kardemumma fylls med t.ex. frukt, mandelmassa, nötter, sylt eller färskost.

Man äter också mycket skaldjur och såklart också de kända danska røde pølserna, röda varmkorvar som serveras med bröd, rostad lök och ketchup på en bricka av papp

Koldt bord är ett slags smörgåsbord med fisk, kött, kallskuret, varma rätter som korv, köttbullar och stekt potatis. Som avslutas med ostar och sötsaker.

Andra specialiteter är kransekage, som är mandelkakor, och kokt torsk med senapssås, smält smör, hackade ägg och pepparrot. Vidare finns rødgrød med fløde som är en frukträtt gjord på hallon och vinbär som kokas tills de är mjuka. Detta sötas och får tjockna, sedan serveras det med grädde eller mjölk.

I dryckesväg finns många olika sorsters öl, som t.ex. de kända bryggerierna Carlsberg och Tuborg, det populäraste är pilsner, men det finns också mörkare öl. Den andra nationaldrycken är akvavit som dricks som snaps.