En stapelvara i det ecuadorianska köket är ris, vilket tillsammans med nästan all mat är garnerat med ají, vilket är en het sås. Skaldjur är populärt i hela landet, man äter t.ex. ceviche, som lokalt är citronmarinerade räkor, bläckfisk eller fisk serverade med rostad majs och chifle, vilket är friterade bananchips.

Man äter också en hel del vegetarisk mat, landet har t.ex. ett rikt utbud av färska bönor. Utbudet av färsk frukt är också stort, man äter naranjilla, vilket är en lokal citrusliknande frukt, trädtomater, björnbär, passionsfrukt och papaya. Den lokala frukten chirimoya har en smakrik, vaniljaktig kräm i sig.

Ecuador är även en stor kaffeproducent, men pga. att de bästa bönorna ofta exporteras så är det lokala kaffet ibland lite av en besvikelse.

Man äter mycket grillat kött, fisk och skaldjur. Lokala specialiteter är t.ex. empanadas, vilket är fyllda ost eller köttpiroger. Ett annat populärt snack är patacones, vilket är mosade stekta gröna bananer. Vidare finns locro, stuvad potatis med ost och avokado. Den nationella delikatessen rostat marsvin står också på menyn.

Det ecuadorianska ölet är bland de bästa i Sydamerika, och den lokala drycken canelazo är också populär och görs på sockerrör, alkohol, citron, socker och kanel. Vidare drycker man Pisco som görs på färsk citron.