Det egyptiska köket är känt för sina smaker och för dess användande av färska råvaror. Influenserna kommer från Syrien, Libanon, Turkiet, Grekland, Palestina och andra länder runt medelhavet. De egyptiska rätterna är enkla och goda, gjorda på frukt och grönsaker och smaksatta med färska kryddor. Basvaran i dieten är ett bröd kallat aish, vilket betyder liv. Aish är ett mörkare pitaliknande bröd. Favabönor är också en viktig del av den egyptiska matlagningen.

De egyptiska efterrätterna är inte lika stabbiga som i övriga arabvärlden. Man serverar mest frukt efter måltiderna som fikon, apelsiner, granatäpplen, dadlar och nötter.

Lokala specialiteter inkluderar bönstuvning och falafel med kalv, lamm eller duva.

Det populäraste i det egyptiska köket är ett slags tunnbröd, kokta eller stekta fava bönor, kushari, vilket är pasta med linser och lök, färska frukter och grönsaker.

Man äter också grillat eller rostat kött, vanligen lamm och kyckling. Shish kebab är oerhört populärt och serveras antingen med eller utan spett, men alltid med de traditionella tillbehören, grönsaker och tomatsallad, tahinisås och pitabröd. Andra såser som brukar följa med egyptisk snabbmat är hummus och babaganoush som görs av aubergine. På aubergine gör man även egyptisk moussaka, med mild vit ost. Ockra, kål och potatis används också regelbundet tillsammans med t.ex. tomater och vitlök. Man äter också mycket ris.

Den egyptiska maten är ofta kryddig, men inte för den delen kryddstark. Kummin och salt används i mycket av matlagningen.

Té oh kaffe är de populäraste dryckerna och ett måste i sociala sammanhang. Det finns även juicebarer som serverar färskpressad apelsinjuice sötad med sockerrör och ett milt lokalt öl som heter Stella.