Ekvatorial guineas kök är enkelt och smakrikt. De populäraste rätterna är baserade på kött eller fisk i kryddiga grytor.

Två av de populäraste rätterna i landet är dels en kycklingrätt som tillagas i en jordnötssmörs eller gräddsås serverat med ris eller kokt plantain och dels grillat kött eller fisk med krossade pumpakärnor inrullad i stora blad.

Vidare finns pepe soppa, som är gjord på fisk eller kött, med stark peppar, osang, vilket är afrikanskt té, färska tomater och messep, som är små tropiska blad.

Lokala delikatesser är t.ex. antilop, hjort och vildsvin, man kan även hitta havssköldpadda.

Man äter också sniglar som serveras i en soppa med grönsaker och milda kryddor.

Förr var apor en populär delikatess i Ekvatorial guinea, men numera är det förbjudet att äta dem.

Det finns ett rikt utbud på fisk och skaldjur, allt från tonfisk, havsabbore, och torsk till hummer, rökor, krabbor, kräftor och ostron. Skaldjur serveras vanligen med grönsaker och kryddas med palmolja, jordnötter, pumpafrön, kakaobönor och ockra.

Plantains är också vanligt förekommande och serveras mosade, kokta och grillade. Det växer både apelsiner, ananas, papaya och afrikanska äpplen i Ekvatorial guinea

I dryckesväg finns malamba, en lokal dryck gjord på sockerrör.