Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

El salvador

Det el salvadoranska köket är dominerat av kyckling, skaldjur, majsmjöl, grönsaker och frukt. Maten är oftast välkryddad, även om den inte är så stark. Man äter mycket bönor och ris och även plantains, soppor och grillat kött. Det växer en mängd tropiska frukter i El salvador som mango, vattenmelon och jocotes, vilket är djupröd lokal frukt.

El Salvador har två nationalrätter, dels pupusa, vilket är små fyllda tortillas med ost, bönor och fläskkött och dels empanada de platano, vilket är ett efterrättsknyte fyllt med mosade bönor och mogna plantains i grädde. Till pupusas serverar man het sås, inlagd kål, rödbetor och morötter.

Andra lokala specialiteter är t.ex. mariscada, som är skaldjur i en gräddig sås. Vidare finns tamales, vilket är kött eller kyckling i majsdeg som kokas i ett löv. Ytterliggare en rätt är ceviche, vilket är rå fisk, vanligen marinerad i limejuice och chili.

El Salvador ligger i Centralamerika och det lokala köket har tydliga influenser från det mexikanska.

Drycker i El Salvador är t.ex. refrescos naturales, vilket är naturliga fruktdrycker, eller söt salvadoransk öl. Horchata och cebada är kornbaserade drycker med kanel. Tic-tac är en sprit gjord på sockerrör.

Tortillas görs av majsmjöl och plattas ut, sedan tillagas de på grill. Arroz är ett gult ris som äts runt landet, liksom pollo encebollado som är kycklinggryta med grönsaker.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com