Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Etiopien

Det etiopiska köket är komplext, men rätterna enkla att tillaga. Många av de traditionella maträtterna är grytor. Man har fått kulinariska influenser från olika länder, som chilipeppar från Portugal och ingefära och exotiska kryddor från Indien.

Många etiopier försörjer sig på jordbruk och man föder upp får och getter. Det odlas även durra, hirs och vete, och honung odlas och skördas med traditionella tekniker.

Ett viktigt element är precis som i grannlandet Eritrea kryddblandningen Berbere. Det är en röd pasta gjord på en mängd kryddor och örter som är helt nödvändig för att kunna tillaga etiopisk mat. En annan viktig ingrediens är ett smör som heter niter kibbeh, vilket är smaksatt med lök, vitlök, ingefära och kryddor.

En annan bas i den etiopiska matlagningen är injera, ett tunt surdegsbröd. Wat är en traditionell etiopisk rätt som betyder gryta. Wat kan tillagas med kycklings som heter doro eller biff, siga. Den kändaste grytan är ye-doro, som innehåller hårdkokta ägg. kitfo är en len röra med biff och smör, tillsammans med kardemumma, röd peppar och ingefära. ye-doro-tib är en rätt gjord på kyckling, lök, vitlök och smör.

Det finns även en stor mängd vegetarisk mat. Man äter linser, kikärter och legymer. Vidare finns en vegetarisk curry som heter atkilt, timatim fitfit är en vitlöksrik tomatsås med injera. Aziffa är en pepprig linsröra.

I dryckesväg finns främst det etiopiska kaffet, som vanligen dricks med salt och smör.


Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com