Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Frankrike

Det franska köket karaktäriseras av att det är så oerhört skiftande. Det är ansett att vara ett av de bästa i världen med dess raffinerade och eleganta matlagningsstilar. Och det är omtalat både för dess klassiska "haute cuisine" och provinsiella stilar. Franska matlagningstekniker har influerat i stort sett alla västerländska kök. Varje region i Frankrike har traditionellt sitt eget speciella kök. Nordvästra Frankrike använder smör, crème fraiche och äpplen. I sydvästra så blir det ankfett, gåslever och Karl-Johan svamp. I sydöstra delen av landet visas de italienska influenserna genom att man använder olivolja, örter och tomater. Norra Frankrike äter många saker inspirerade av flamländsk kokkonst som potatis, fläsk, endiver och bär. Och i östra Frankrike använder man, flott, korvar, öl och surkål influerade av det tyska köket.

Vad som är känt i Frankrike som fransk mat är traditionell mat. Det traditionella franska köket baserar sig mycket på de lokala köken i Lyon och norra delarna av landet.

Franska viner och ostar är en stor del av den lokala matlagningen, de används både som ingredienser och tillbehör. Även internationellt förekommer de i stor mängd. Vanliga ostar är t.ex. camembert, brie, roquefort, reblochon och mögelostar från Auvergne och Bresse. De kändaste vinerna kommer från Bordeaux, Burgundien, Loire, Rhône och Champagne. Från Alsace kommer fruktiga viner, som Riesling, Sylvaner och Traminer.

I matlagningen används lokala råvaror som t.ex. potatis, gröna bönor, morötter, lök, rovor, aubergine, zucchini och svampar som tryffel, champinjoner och Karl-Johan. Vanliga frukter är t.ex. apelsin, persika, aprikos, äpple, päron och mandariner.

I köttväg äter man kyckling, kalkon, anka, gås, nöt, kalv, fläsk, lamm, kanin och ibland även hästkött även om det inte är vanligt förekommande. Från havet kommer t.ex. torsk, sardiner, tonfisk, lax, forell, musslor, ostron, räkor och kalamares.

Vegetarianism är inte brett utspritt i landet, veganer finns nästan inte alls.

Lokala specialiteter är t.ex. tournedos, vilket är små biffar med bacon, châteaubriand, vilket är entrecote serverade med béarnaise, vilket är en dragon-smaksatt sås med ägg och smör. Vidare finns pommes Dauphines som är friterade potatisknyten. Brochettes är en blandning av kött och skaldjur på spett, ibland även med svamp, lök och tomater. Ratatouille niçoise är en röra av zucchini och aubergine tillsammans med vitlök och olivolja. Man äter också cassoulet vilket är en stabbig måltid gjord på bönor och kött.

I dessertväg finns t.ex. soufflé grand-marnier, oeufs à la neige, vilket är maränger i vaniljkräm. Paris-brest är ett stort smördegsknyte fyllt med hasselnötskräm. Ganache är en chokladkräms biskvi och även frukttårtor är vanliga.

Man dricker ofta kaffe, serverat svart i små koppar, om man inte ber om café au lait eller crème. Spritsorterna Chartreuse, Framboise och Genepi produceras lokalt, liksom Ricard och Pernod. Man tillverkar också Calvados som är en konjak gjord på äpplen. Vidare tillverkas cider.

Man äter även mycket bröd, som baguetter och croissanter. Croque-monsieur är en ost och skinksmörgås som grillas. Man äter också dijonsenap, löksoppa, bouillabaisse, vilket är en fisk soppa och esargots aux grenouilles, vilket är sniglar med grodlår. Man äter också crêpes, vilket är pannkakor fyllda med söta och goda fyllningar. De görs på vetemjöl och den vanligaste crêpen är crêpe beurre-sucre gjord med socker och smör. Pajen quiche-lorainne är gjord på ost, grönsaker och skinka eller skaldjur i en blandning av ägg och grädde. Coq au vin är kyckling i rödvin.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com