Gambia har en stor mängd goda maträtter, vanligen gjorda på ris, hirs eller majs.

Benachin är en fisk tillagad i en sås gjord av tomater, pumpa, grön paprika, lök och vitlök som serveras med ris. Plasas är en fisk lagad i palmolja och serveras med cassava. På den gambianska menyn finns även barracuda och haj.

Jordnötter är vanligt i gambiansk matlagning, man gör t.ex. en vanligt förekommande gryta på jordnötssmör, biff, tomater, chilifrukter och ris.

Man äter mycket grytor på fisk, kyckling, nöt lamm eller get. Vidare används vanligen grönsaker tillsammans med kryddor och andra smaksättare.

Lokala specialiteter är t.ex. yassa, vilket är kyckling marinerad i vinäger, lime, buljong, vitlök, ingefära och rödpeppar. Yassa serveras med ris och stekt lök. Vidare finns chura gerte, vilket är kokt ris med jordnötter som äts till frukost. Supakania är en gryta med ockra.

Till efterrätt äter man t.ex. chakery som är en kladdig pudding som består utav couscous, yoghurt, gräddfil, kondenserad mjölk och krossad ananas.

Té och kaffe är nationaldryckerna i Gambia. Även öl är populärt och Julbrew är favoriten. Man dricker palmvin gjort på destillerade sockerrör eller ris.