Georgien har en högt utvecklad matkultur, strategiskt placerat mellan Europa och Asien har detta bidragit till den spännande maten landet har att erbjuda.

Det georgiska köket använder mycket valnötter, örter, vitlök, vinäger och rödpeppar. Även granatäpplen, olika sädesslag och andra kryddor används för att få den speciella smaken och aromen som gör det georgiska köket unikt. Det lokala köket är känt för alla möjliga sorters kött, fisk, grönsaker och ostar.

Lokala specialiteter är t.ex. khachapuri, vilket är en tunn liten paj, fylld med lätt saltad ost. Vidare äter man stuvad kyckling i vitlökssås, små flodfiskar som kallas tsotskhali och tillagas när de fortfarande lever. Krispig kyckling kallad tabaka serveras med en sur sås kallad satsivi. Ytterliggare en rätt är kupati, korvar med fläsk, nöt och får blandat med rödpeppar.

De olika delarna av landet bjuder också på kulinariska skillnader. I västra Georgien äter man runda platta bröd gjorda av majsmjöl. I östra så föredrar man bröd gjort på vetemjöl. Det förekommer även ett bröd gjort av en sorts hirs, chumiza. Detta äter man med soppa, kött och grönsaksrätter. I östra delen av landet äter man mycket nötkött, får och fet mat i allmänhet. Och i västra föredrar man fågel.

I Georgien äter man ofta grillat kött på spett, mtsvadi. Man äter också mycket vegetariskt med grönsaker som haricoverts, aubergine, kål, rödbetor och tomater.

En annan viktig del av det georgiska köket är ost, t.ex. de syrade ostarna suluguni och imeretinskiy. Man både kokar, grillar, steker och använder osten som krydda i den inhemska matlagningen. Man använder också en hel del nötter i maten. Vanligen förekommer mandlar, hasselnötter och valnötter. De används i både soppor, sallader och huvudrätter.

En viktig del av den lokala kokkonsten är användningen av sås, detta för att förstärka och variera huvudrätterna. Man använder mycket sura bär och fruktjuicer för att göra såserna, t.ex. granatäpple, björnbär och tomater.

Georgierna har även kända vita och röda torra viner. Mukhuzani är ett bittert vin, tsinandali är aningen surt och gurjaani mörkt och fruktigt. Man dricker också lokalt tillverkad ytterst stark cognac, mousserande vin, mineralvatten och fruktdrycker.