Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Grekland

Vad som gör det grekiska köket speciellt är kombinationen av fyra olika saker: färska ingredienser av bra kvalitet, användandet av örter och kryddor, den kända grekiska olivoljan och det rika utbudet av råvaror.

Olivoljan förekommer i nästan alla grekiska maträtter och är ytterst hälsosam. Den gyllene oljan utvinns av lokalt odlade oliver. Krispigt bröd doppat i lite olivolja är ett populärt tilltugg i Grekland. De vanligaste oliverna är Kalamata som används i grytor, sallader eller som förrätt.

Grekerna använder lokalt odlade färska grönsaker som tomater, sallad, morötter, lök, persilja och vitlök. Färsk frukt som druvor, aprikoser, persikor, körsbär och meloner växer också på plats. Klimatet medger fänkål, zuchinni, aubergine, jordärtskocka och spenat.

Legymer som kikärter, limabönor och linser används också regelbundet i traditionell grekisk matlagning. De äts i grytor, soppor eller i form av röror som t.ex. hummus.

Man använder mycket oregano, timjan, mynta, dill, havssalt, kanel, citronsaft och rosmarin i smaksättningen av den grekiska maten.

Pga. att lamm och getter i grekland oftast är friströvande så äter de mycket färska örter, vilket ger köttet en mycket speciell smak.

Grekisk mat har blivit influerad av många andra länders kök. Turkarna har inspirerat till rätter som moussaka och baklava. Pastitsada är av italienskt ursprung. Pasta vilket introducerades av italienarna är också mycket populärt. Man äter även en hel del ris, som används i allt från efterrätter och grytor till att fylla vinbladsdolmar med.

Vete har odlats i Grekland under tusentals år och är en basingrediens i det lokala köket, det används till att göra en mängd olika bröd som t.ex. pita.

Lokala specialiteter är t.ex. grekisk sallad, som innehåller fetaost, Kalamata oliver och tomater tillsammans med olivolja. Tzatsiki är en klassisk förrätt, som innehåller yoghurt, gurka och vitlök. Det äts med t.ex. pita bröd. Taramasalata är gjort på fiskrom, brödsmulor, lök, olivolja och citroner och äts även det i ett pitabröd. Dolmas är fyllda vinblad med ris, russin, mynta, lök, persilja och ibland lammfärs.

Moussaka är en känd grekisk huvudrätt gjord av lammfärs, aubergine, olivolja, lök, tomater, vitt vin och riven ost. Det bakas i ugn tillsammans med béchamelsås.

Den grekiska nationalrätten är souvlaki, en blandning av nöt eller lamm med kryddor som grillas och äts i t.ex. ett pita bröd med tomater, lök och tzatsiki.

Baklava är en känd grekisk dessert, ett bakverk fyllt med nötter och honungssirap.

Grekland är näst intill omringat av hav, så utbudet på fisk och skaldjur är stort. Man äter tonfisk, multe, abborre, svärdfisk, ansjovis, sardiner, räkor, bläckfisk och musslor. Oftast kryddas fisken med vitlök och citron och grillas, ugnsbakas med yoghurt och örter, eller tillagas i en rik tomatsås.

Kött utgör ingen större del av det grekiska köket. Det används oftast i mindre mängd som smakförstärkare. När man äter kött är det oftast får eller get, men dessa djur används främst för sin mjölk som förvandlas till t.ex. feta ost eller yoghurt. Kyckling är relativt populärt tillsammans med vildfågel kött.

Grekerna dricker vin regelbundet, men nästan alltid tillsammans med mat. Ouzo är en aniskryddad sprit som finns och tillverkas lokalt. Öl är också populärt liksom starkt svart kaffe.

 

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com