En populär ingrediens i det honduranska köket är ananas, vars samtliga delar, eller i alla fall nästan samtliga används. Man gör té eller vinäger på skalet, köttet används i pajer, till sylt eller dricks som juice och toppen använder man för att plantera om frukten igen. De regionala skillnaderna är tydliga i honduraniska köket. Majs, bönor och aubergine från Mexiko blandat med basrotfrukterna från Sydamerika.

I Honduras finns mer än 20 olika sorters tamales, alla gjorda på ångat majsmjöl som fylls med kött, bönor, grönsaker och heta röror. Cassava och ris är också vanligt, tillsammans med pumpa, plantain, kokosnöt och skaldjur. Tapado olanchano och tapado costeno är båda soppor med biff och plantain. Men costeno, vilket betyder från kusten innehåller också cassava, bananer och kokosnöt.

Det finns även ett rikt utbud av fisk. Ett sätt att tillaga den på i Honduras är att först marinera fisken i limejuice, vitlök, salt och svartpeppar och sedan grilla den.

Lokala specialiteter är t.ex. tortillas och enchiladas, vilket är majsbröd med olika fyllningar. I landet växer mango, papaya, ananas, avokado och bananer.