Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Indien

Indien är ett land med många olika platser och språk, detta multietniska samhälle har ett kök lika varierat som exotiskt. Om man generaliserar kan man dela upp landet i två matregioner, den södra delen och den norra. I norra Indien äter man mycket kyckling och lamm. Ris ingår sällan utan istället äter man mycket bröd. Maten är oftast stark och man dricker mycket svalkande yoghurtdrycker till.

I södra Indien är maten ytterst kryddig. Maten serveras ofta på palmblad, tillsammans med flera olika vegetariska röror och ris. Birjani är en indisk maträtt som tillagas med nötter, russin, lök, kokos, mandel, färska kryddor och paprika med saffranris.

Indiska specialiteter är t.ex. tikka masala som innehåller kyckling, tomat, cashewnötter, citron, ingefära och koriander.

Vegetarisk mat är väldigt lätt att få tag på över hela landet då en stor mängd av befolkningen inte äter kött.

De olika klimaten och kulturerna i Indien har en avgörande betydelse för de regionala köken.

I norr använder man mycket vete, så bröd av alla möjliga slag äts till måltiderna t.ex. roti, puris och naan. I söder äter man främst ris, och fisk och skaldjur är vanligt längs kusten.

I inlandet äter man mycket boskap, som får, grisar och getter.

En typisk indisk måltid består av en kötträtt, en grönsaksrätt, ris eller bröd, en lättkokt dal och raita, vilket är en yoghurtsås.

Den mesta av den indiska maten är känd för användandet av mycket kryddor och grönsaker. Man förlitar sig särskilt på kryddandet, och man använder en mängd olika för att både färgsätta och smaksätta maten.

Från Punjab kommer tandoorimaten, särskilt omtyckt av utlänningar. Olika kött marineras med kryddor, ingefära och vitlökspasta och grillas i en lerugn som heter tandoor.

Sötsaker är populära över hela indien och tillagas vanligen i en hel del fett. jalebis är små kringlar som friteras och dränks i saffranssirap. kheer är en sorts rispudding och kulfi är en indisk glass.

Té är också väldigt populärt. Man kokar det i mjölk och vatten och serverar med en lagom mängd socker. Lokalt öl finns och sorterna Kingfisher och Kalyani är populära. Man dricker också en hel del olika yoghurtdrycker, lassi är en känd sådan och smaksätts med alltifrån choklad och äpple till hasch eller opium. En lokal dryck är merinda som är en söt kolsyrad läsk som finns med smakerna apelsin och äpple.

Indiska viner finns också att få tag på. Feni är en lokal spritsort som tillverkas i goa och görs på cashew och kokosnötter. Tharra är en drink som görs på sockerrör och apelsin eller ananas.


Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com