Indonesien är välkänt för sitt kök, särskilt rijsttafel, som uppfanns av holländarna under kolonialtiden. Rijsttafeln är ett risbord som består av en mängd olika rätter, t.ex. nasi goreng, som består av stekt ris och kött eller skaldjur, eller satay, kycklingspett i jordnötssås.

Basingrediensen i Indonesien är ris. Men man äter också majs, cassava och sötpotatis. Från havet kommer en stor mängd fisk och skaldjur som hummer, ostron, räkor, bläckfisk och krabba. Kokosnötter används också flitigt och används både som matlagningsolja, dryck och till olika maträtter. Mer frukt som växer lokalt är t.ex. mango, vattenmelon, bananer, ananas, apelsiner och papaya.

Lokala specialiteter är t.ex. sate lileh, vilket är fisk på spett. Soto är en soppa med dumplings, kyckling och grönsaker. Vidare finns Opor ajam, vilket är kyckling kokt i kokosmjöl och kryddor. Man äter också sate, som är bitar av nöt, fisk, fläsk, kyckling eller lammkött grillade över het kål och doppad i jordnötssås.

Indonesien är en stor producent av té och kaffe. På Bali produceras ett ris vin som heter Tana Toraja. Lokalt bryggt öl finns också.