Det irakiska köket är ytterst varierat, mycket beroende på de olika influenserna från länder i regionen. Speciellt Iran och Turkiet har bidragit mycket till det irakiska kökets bredd. Lokala specialiteter är t.ex. fylld quzi, vilket är grillat lamm fyllt med ris, mandlar, russin och kryddor. Vidare finns mazgouf, vilket är en fisk som grillas över öppen eld.

Té är nationaldrycken och serveras ofta med citron. Kaffe är också populärt liksom alkoholfria drycker och juicer. Arrak är en lokal spritsort gjord på dadlar och druvor, vilket smaksats med anis. Irakiskt öl, rött och vitt vin tillverkas också lokalt.

Ris, spannmål och platta bröd är vanligt. Likaså är grönsaker och legymer, lammgrytor, kyckling, fyllda vinblad och fisk. Man kryddar med koriander, kummin, kanel, kardemumma, ingefära, timjan, mynta, sumac, persilja, dill, lök, vitlök, citroner och lime.

Efterrätter görs ofta på honung eller sirap tillsammans med nötter och frukt. Bakelser är också populärt.