De klassiska arabiska basingredienserna, lamm, vetebröd, aubergine och yoghurt är också det man vanligen använder sig av i Iran. Men det lokala iranska köket separerar sig från övriga mellanöstern såvida att man till nästan alla måltider äter ris.

Man äter också mycket frukt, grönsaker, kött och fisk, vilka kryddas med örter och spännande kryddor. Man äter väldigt lite skaldjur, och fläskkött är förbjudet eftersom Iran är muslimskt. Man använder mycket saffran, kanel och kardemumma. Rosenvatten och apelsinblomsvatten används ofta för att smaksätta desserter.

Lokalt växer t.ex. pumpa, spenat, bönor, morötter, aprikoser, persikor, körsbär, äpplen, plommon, päron, granatäpplen och en mängd olika meloner och druvor.

Auberginen är kallad "Irans potatis". Man äter mycket sallader, med t.ex. olivolja, citronsaft, salt, peppar och lite vitlök. Dolmeh är grönsaker fyllda med ris, eller ris och köttblandningar.

Exempel på fyllda grönsaker är vinblad, kål, spenat, aubergine, paprika och tomater.

Lamm är det föredragna köttet, man lagar t.ex. tah chin, vilket är ris i lager tillsammans med yoghurt och lamm. Man äter också mycket kikärtor och linser. Fisk är också vanligt.

Iransk beluga kaviar är världsberömd och är lättsaltad rom från fisken stör. Stör och svärdfisk grillas på spett eller röks vilket är en specialitet längs regionen runt Kaspiska havet.

Färsk frukt är den vanliga efterrätten, men även andra desserter som baklava är vanliga, liksom kanderad och torkad frukt.

Sött varmt té är vardagsdrycken. Man dricker också mycket kaffe, serverat vanligen starkt i små koppar. Dugh är en dryck av yoghurt blandat med vanligt eller kolsyrat vatten och lite salt.