Irland är ett jordbruksland, känt för sitt kött, sina bacon, fågel och mjölkprodukter. De omgivande vattnen erbjuder färsk fisk och skaldjur som lax, flundra, hummer, ostron och musslor.

Potatis spelar en stor roll i maten, och gamla favoriter som Irish stew och Dublin coddle är fortfarande populära.

Lokala specialiteter är t.ex. corned beef med morötter och kokt bacon, kål och irländsk gryta.

I dryckesväg finns den lokala whiskyn, vilket stavas whiske med sorter som Paddy och Tullamore Dew. Likören Baileys görs på irländsk whisky.

Öl tillverkas också lokalt t.ex. det mörka ölet Guiness som är känt över hela världen och Murphy. Vill man ha lättare öl finns Smithwick's och Harp lager.

Man dricker också mycket kaffe, t.ex. starkt svart kaffe med brunt socker och whisky med grädde, vilket kallas irish coffe och är liksom Guiness känt runt världen.

En irländsk frukost är väldigt kraftig och består ofta av ägg, bacon, korv, tomater, champinjoner, pudding, färsk frukt, bröd och marmelad. Till detta dricker man juice, té eller kaffe.

På norra Irland heter en "full Irish breakfast" ulster fry, och består förutom de tidigare nämnda ingredienserna också av stekt potatis.

Man äter även en hel del soppa och smörgåsar, kött med sås och olika grönsaker.