Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Jamaica

Det jamaicanska köket är ett hälsosamt sådant pga. att man använder mycket färska råvaror, mindre kött och har mycket fisk, bönor och grönsaker i maten. Jamaicansk kokkonst är en blandning av afrikansk, europeisk, indisk och kinesisk matlagning. Den grundläggande kryddningen på ön är ingefära, vitlök och chilipeppar. Den brittiska kolonialtiden förde med sig té vilket är populärt på Jamaica och dess invånare dricker mer té per capita än på någon annan ö i hela Karibien.

Det finns även en hel del vegetarisk mat beroende på öns rastafaris.

Man äter både fläsk och nöt men det populäraste köttet är kyckling, vilket ofta har en ovanligt rik smak pga. att de lokala hönsen livnär sig på lokala resurser.

I efterrättsväg finns lokalt tillverkad glass, t.ex. smaksatt med mango. Glassen görs traditionellt på kokosmjölk istället för mjölk eller grädde. En populär smak är romrussin.

Öns kändaste kulinariska kreation är jerk, en kryddblandning som gnids in i kött som långsamt grillas över en öppen eld. Jerk är en metod att konservera kött som använts sedan 1400-talet då Columbus besökte öarna. Det går ut på att blanda peppar, kryddpeppar och havssalt som köttet blandas med. Skaldjur är även populärt.

Lokala rätter är t.ex. oxsvans serverat med ris och bönor, eller öns specialitet curryget. Det finns också en stor mängd färsk frukt och grönsaker.

I dryckesväg finns många olika sorters tropisk juice, den populäraste alkoholfria drycken är sky juice, vilket är frukt sirap och sockerrörsjuice tillsammans med is. Jamaicanskt kaffe är ytterst välsmakande och odlas i bergen på ön. Öl och rom är de mest populära alkoholhaltiga dryckerna.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com