Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Julmat

Så var det dags igen, december är här och snart även julafton. Julen har firats länge, även före våra kristna jultraditioner uppstod. Redan för ungefär 4000 år sedan så firade man, främst nyåret i det gamla Mesopotamien.

Vissa legender hävdar att det kristna julfirandet uppfanns för att konkurrera med det hedniska decemberfirandet. Den exakta dagen för jesu födelse har aldrig klarlagts, men traditionen säger att den har firats sedan år 98 e.kr.

År 137 e.kr. så beordrade biskopen av Rom att den 25 december skulle firas högtidligt, och år 350 så valde en annan romersk biskop, Julius I, att den 25:e December skulle julfirande brukas.

Den svenska julmaten härstammar från svunna tider då människor ofta gick hungriga. Möjligheten att få äta sig ordentligt mätt var ingenting som var normalt. De rätter vi äter idag på våra julbord härstammar både från mat som har att göra med medeltidens regler för fasta, samt är förknippade med den traditionella slakten av en gris före jul.

Men vad som finns på varje julbord är upp till var och en. Nedan följer både traditionella och otraditionella julrätter som man kan tänkas hitta på vårat julbord.

Nedan finner du julmat och våra bästa julrecept. God Jul!

Köttbullar
Gräddsås
Waldorftsallad
Julköttbullar
Rödkål
Potatissallad
Prinskorv
Janssons frestelse

Julskinka
Rödbetssallad
Långkål
Fyllda ägghalvor
Inlagd sill
Gravad lax

Tillbehör på julbordet:

Ärtor - Häll kokande vatten över ärtor i ett durkslag
Söt svensk senap
Kokt potatis
Vörtbröd
Julost
Smör

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com