Det kazakiska köket har en stor betoning på sina traditionella nomadiska rötter. Pga. detta är landets kök ofta baserat på kött, mjölkprodukter och bröd. Nationalrätten är besbarmak, vilket är bitar av kokt kött, som serveras på ett stort fat med pastaplattor. En annan lokal specialitet är kazy, vilket är rökt hästkorv. I de stora städerna och i de norra delarna av landet är rysk mat vanligt. Man äter också kebab, laghman, vilket är nudlar och fyllda knyten liksom stekt ris vilket heter plov.

Té, som heter chay finns överallt. Alkohol finns också på många platser att få tag på. Vin och öl tillverkas lokalt. Kumys är hästmjölk som syras till en milt alkoholhaltig dryck och sägs hela olika krämpor. Shubat är en variant på Kumys gjord på syrad kamelmjölk.

Nöt, får och även häst är det vanligaste köttet man äter. Kyckling och fisk har blivit vanligare och tar idag en relativt stor plats i det kazakiska köket.

Mycket kazakisk mat liknar den som serveras i Mellanöstern och Medelhavet, som ris, olika kryddblandningar, grönsaker och legymer, yoghurt och grillat kött.

I efterrättsväg finns t.ex. pilaf, som görs på torkade aprikoser, russin och kazakiska äpplen.